Başarılı girişimlerin sayısını artırabilmek için, fikir aşamasında olan girişimcilere doğru mentörlük yapılması ve fikirlerini geliştirebilmeleri için çekirdek sermayenin sağlanması son derece önemlidir. Bu nedenle, erken aşama girişimciler için eğitim, mentörlük, finansal destek programı, hızlandırma programı ve yatırımcı buluşmaları unsurlarının yer aldığı Genç Girişimci Destek Programı tasarlanmıştır. Program ile Ajansımız girişimcilerin yaşam döngüsünde hızlandırıcı bir rol oynamayı, ölçeklenebilir iş fikrine sahip girişimcilerin yatırım almalarını kolaylaştırmayı ve bölgedeki teknolojik tabanlı girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi hedeflemektedir.
Programın önceliği, akıllı tarım ve gıda teknolojileri, akıllı ve sürdürülebilir şehirler, temiz üretim ve enerji, sağlık, çevre, sanayide dijital dönüşüm, nanoteknoloji, büyük veri, mobil uygulamalar, oyun, yapay zekâ, blockchain, metaverse, NFT, bulut bilişim gibi teknoloji yoğun sektörlerde tasarım aşamasında olan (minimum TRL3 seviyesi) iş fikirlerinin olgunlaştırılması, ürün pazar uyumlarının test edilmesi, gerekli olması durumunda iş fikrinin pivot edilmesi ve minimum uygulanabilir ürünlerin üretilmesidir.
Genç Girişimci Destek Programı; ön kuluçka programı, finansal destek programı, hızlandırma programı ve yatırımcı buluşmaları olmak üzere 4 aşamadan oluşmaktadır.
Ön Kuluçka Programı;
Girişimcilerin iş fikirlerini olgunlaştırmaları için detaylı bir eğitim programı organize edilecektir. Eğitim programının ardından mentörlük programı düzenlenecektir. Ön Kuluçka Programı, Finansal Destek Programına başvurmak için bir ön koşul değildir.
Finansal Destek Programı;
Desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 5.000.000 TL’dir. Bu program çerçevesinde verilecek destekler asgari 50.000 TL, azami 500.000 TL olacaktır.
Hızlandırma Programı;
Finansal destek sürecini başarılı bir şekilde tamamlayan girişimciler için yatırım süreçlerinin yönetilmesi, girişimin faaliyetine özgün sözleşmeler vb. gibi birçok konuyu içeren bir hızlandırma programı organize edilecektir.
Yatırımcı Buluşmaları;
Finansal destek sürecini başarılı bir şekilde tamamlayan girişimciler için ürünlerini tanıtacakları ve yatırımcılar ile birebir görüşmeler gerçekleştirecekleri bir buluşma organize edilecektir.
Desteğe, program ilan tarihi itibarıyla 18-35 yaş arasındaki T.C. vatandaşı olan gerçek kişiler başvurabilir. Başvurular, Türkiye geneline açıktır. Ancak, finansal destek alan başvuru sahiplerinin proje bitimine kadar TR62 (Adana ve Mersin) Bölgesi’nde kayıtlı bir şirket kurmaları zorunludur.
Bilgilendirme Toplantıları ve Proje Döngüsü Yönetimi Takvimi için www.cka.org.tr adresi ziyaret edilebilir.